DiVAs logotyp

Förslag/funktioner som sorterats bort inför nya DiVA

Nr

Funktioner som finns i DiVA Classic som det inte planeras för i nya DiVA

Motivering

1

PDF-generering av mallar för spikblad, försättsblad och kvitton.

Funktionen komplex och tung att underhålla. Kan lösas genom att berörda medlemmar skapar mallar själva lokalt utanför DiVA.

Nr

Förslag som inte kommer med i nya DiVA

Motivering

1

Att DiVA ska kunna hantera inklistrad/kopierad text och symboler i fältet för titel och abstract. I dagsläget blir det ofta tokigt och man måste därför kolla detta noga och rätta till på olika sätt. Ibland går det helt enkelt inte att lägga in abstract.

Vi behöver se över detta i samband med ny teknisk lösning för textredigering i nya DiVA. Detta önskemål ingår som en del av detta arbete.

2

Checkboxar som väljer ut vilka poster som får visas i publikt CV.

Personlig anpassning av t.ex. visning av personligt CV planeras inte i nya DiVA.

3

Ett formulär för konstnärlig output som inte innehåller irrelevanta rester/terminologi från publikationsformulären.

För att matcha SwePubs metadataformat behövs metadata i DiVA som upplevs irrelevanta av vissa användare.

4

Det vore bättre med dropdownmeny/förval för "akademisk titel" på handledare och opponent, istället för fritextfält. De akademiska titlarna är få, det doktoranderna fyller i är oftare snarare tjänst. Med en gardinlist skulle det undvikas och vi skulle få en enhetlighet i hur titlarna skrivs (svenska, engelska, förkortningar).

De akademiska titlarna är väldigt många om vi tittar på hela världen.

Vi undersöker om det går att göra en lista med svenska titlar. Den får i så fall vara begränsad till enbart titel.

5

Kontroll av layout för personposter.

Personlig anpassning av t.ex. layout planeras inte i nya DiVA.

6

Fler publikationstyper anpassade efter ett ökat behov från forskare och från kvalitetssystem på lärosätet. Detta för att kunna föra publikationsstatistik och för att forskare vill kunna visa upp i publikationslistor på sina forskarsidor på lärosätets webbplats.

DiVA:s publikationstyper utgår främst från SwePubs publikationstyper. Dessa kommer att implementeras fullt ut i nya DiVA. Om konkreta gemensamma behov finns för ytterligare publikationstyper kan de ev. implementeras.

7

Redaktörskap som roll ingår idag i publikationstyperna Proceedings (redaktörskap) och Samlingsverk (redaktörskap). Bör istället registreras som t.ex. Bok och rollen Redaktör.

DiVA:s publikationstyper utgår främst från SwePubs publikationstyper där dessa ingår.

8

Det behövs ett sätt att synliggöra att en artikels forskningsdata finns öppet tillgänglig via etablerade dataportaler, t.ex. i nationella repositorer som Svensk nationell datatjänst (SND) och Sveriges dataportal (DIGG), eller i internationella repositorer som Zenodo och Figshare.

Det finns en möjlighet att skapa länkar till sidor utanför DiVA redan idag via URL. Dessa kan även markeras som fritt tillgängliga och namnges om man vill.

9

Anmärkningsfältet används till mycket varierande information. Inför gemensamma poster kanske det finns anledning för praxisgruppen att specificera housekeeping rules. Bör informationsblock separeras från varandra? Radbrytning fungerar i praktiken väldigt dåligt.

Anmärkningsfältet kommer att utredas vidare inför införande av gemensamma poster. Önskemålen täcks in av andra ärenden.


10

Konferensbidrag. En övergripande fråga är om vi i DiVA borde ha samma indelning som SwePub. Men utifrån dagens indelning vore det bra att i sökningar/utsökningar kunna välja underkategori och inte behöva vänta till filtreringen av träfflistan.

Publikationstypen ses över i samband med utveckling av nya DiVA. Underkategori är redan idag möjlig att använda som parameter vid sök/utsökning.

11

Granskad i Konstnärlig output bör vara jämförbar med Refereegranskat. Annars går det inte att i en och samma sökning söka fram både vetenskapliga och konstnärliga granskade publikationer.

När publikationstypen infördes var ett starkt önskemål att man inte skulle ha samma innehållsklassning av konstnärlig output som för övriga publikationstyper. Vid sökning ställer detta till det, men sökning kommer ses över generellt vid införandet av nya DiVA.

12

Slutanvändaren ska ha lätt att ta reda på mer om en forskare och dennes forskning, en forskare ska ha kontroll över att styra presentationen av sin forskning.

Personlig anpassning av t.ex. visning av personligt CV planeras inte i nya DiVA.

13

Personpost, länkningar, ständigt uppdaterad från andra system (ORCID, personaldatabas).

Koppling mot lokala databaser kommer inte göras i nya DiVA. Eftersom nya DiVA är API-drivet kommer det vara möjligt att lokalt bygga sådana lösningar. Frågan om koppling mot ORCID kommer utredas framöver.

14

Att forskarna kan publicera sina uppladdade filer själva i DiVA istället för att DiVA-administratörer vid institutionerna ska publicera dessa, Kunde man få ordning på detta skulle det spara väldigt mycket tid och administration.

Gemensamma poster i nya DiVA medger inte detta. Det är mer som måste kontrolleras i nya DiVA eftersom metadatamodellen för filer kommer att utökas. KOMPLETTERA

15

Snygg och smidig lösning för att bädda in DiVA i egna webbplatsen. Stort behov hos flera medlemmar! Alla försöker uppfinna hjulet själva. (Gärna med webbshopen inkluderad.)

Inget som ryms inom ramen för DiVAs arbete/syfte. Nyare format för data från DiVA kommer dock underlätta lokal återanvändning av data.

16

Koppling mellan forskarens hemsida på universitetet och personposten.

Se ovan. URL-länk är dock möjligt att lägga till.

17

Checklista för att skapa personpost.

Det kommer att finnas dokumentation om hur man arbetar i nya DiVA.

18

Utbyta data mellan DiVA och ORCID

Frågan om koppling mot ORCID kommer utredas framöver.

19

Kunna länka affiliering till personposter.

Osäkra på frågan, men koppling finns redan idag (organisationslista + fritext)

20

Möjlighet att ändra rubrik på Forskningsämnesfältet.

Lokal anpassning skulle leda till att fältet används på flera olika sätt. I nya DiVA kommer nya fält införas som möjliggör t.ex. utsökningar.

21

Synas om personen är anställd av flera.

Affiliering i personposten visas idag och man kan lägga till år. Personpostens syfte är inte att visa faktiska anställningsuppgifter.

22

Uppdaterad och korrekt tidskriftslista som stämmer överens med svenska och nordiska listan.

Görs kontinuerligt. En större översyn görs inför övergång till nya DiVA.

23

Forskar-CV. Möjjlighet för forskaren att lägga till egen information. Ska vara användbar för forskaren vid sökning efter forskningsmedel.

Det finns idag ett biografifält, men syftet med personposten är inte att det ska fungera som underlag vid en forskares ansökningar.

24

Mejlfunktion till personer för att utreda oklarheter.

DiVA är inte ett ärendehanteringssystem.

25

Meshnätverk/ämnesmoln, överblick över forskningsaktivitet, visualisering. Kolla relationen till Pub Med.

DiVA stödjer inte Mesh som system och kommer inte att integrera detta i nya DiVA.

26

Vill kunna gå till publikationsposter som hör till alternativa namnformer.

Sökfunktionen kommer ses över i samband med utveckling av nya DiVA, och detta täcks in av andra krav.

27

Koppling till personalkatalog.

Koppling mot lokala databaser kommer inte göras i nya DiVA. Eftersom nya DiVA är API-drivet kommer det vara möjligt att lokalt bygga sådana lösningar.

28

Länkningar till andra källor gällande person.

Personpostens syfte är inte att koppla till andra system rörande personen. URL-länk är dock möjlig att lägga till.

29

Visa viktigaste/alla publikationer (går redan att göra från medarbetarpostalen via UU)

Personlig anpassning planeras inte i nya DiVA.

30

Olika namnformer (som de ser ut i publikationen) som är sökbara i DiVA.

Osäkra på förslagets innebörd.

31

MeSH och relationen PubMed.

DiVA stödjer inte Mesh som system och kommer inte att integrera detta i nya DiVA.

32

Kunna registrera publikationer direkt i personposten.

Som nya DiVA är uppbyggt så kommer arbetsflöden ses över.

33

Få en överblick över forskares karriär.

Personlig anpassning planeras inte i nya DiVA.

34

Editor i redigeringsläget.

Osäkra på förslagets innebörd. I redigerarläget går det att redigera.

35

Använda data i DiVA, möjlighet att städa.

Löses genom API i nya DiVA.

36

Highlighta samarbeten (org./land)

Presentationsfråga. Ej DiVA:s huvudsyfte.

37

Möjlighet att i DiVA ladda upp en xml‐fil med korrigeringar. Systemet uppdaterar posten så att korrigeringarna införs i respektive post. Flera poster kan enkelt uppdateras med korrigeringar. Matchning mot Lokalt användarid samt diva2‐ID så att rätt post uppdateras. Denna funktion skulle vara behändig vid t.ex. uppdatering av felaktigt angivna affilieringar.

Löses genom API i nya DiVA.

38

Möjlighet att skapa riktiga mallar som kan återanvändas (istället för att kopiera bestående poster som idag, med risk för att missa att ändra i några fält).

Detta kommer inte att implementeras i nya DiVA. Större möjligheter till att skapa mallar utanför systemet kommer finnas.

39

Automatisera så mycket som möjligt, exempelvis genom automatisk ifyllnad baserad på PDF eller URL, eller standardvärden baserade på förväntade val.

Framtida lösning, ej till nya DiVA.

40

I flödet för granskning av studentuppsatser vore det toppen med en möjlighet att släppa in examinatorer/andra inblandade som ska kontrollera att rätt version (slutversionen) av uppsatsen är uppladdad med mera, innan någon administratör med publiceringsbehörighet publicerar den.

Dessa personer kan redan idag få behörighet för att kontrollera detta. Vissa arbetsflöden behöver skötas utanför DiVA.

41

Är det möjligt att göra så att en person med inskriver användar-id i examinatorsfältet på ett examensarbete kan logga in och se det examensarbetet? Dvs. att en särskild behörighet sätts genom att användar-id:et för denna person är angivet på en specifik post.

Samma som ovan.

42

För att göra träfflistorna i DiVA lite roligare och få lite ”bokhyllekänsla” går det på något sätt att få presentationsbilderna att synas redan i träfflistan, inte bara inne i själva posterna? På våra webbsidor om våra avhandlingar har vi många länkar till utsökningar i DiVA, tex senaste avhandlingarna, länk nedan. Vore trevligt att kunna visa upp omslagsbilderna redan här, just nu syns de bara som en liten symbol, likt pdf-filerna. Presentationsbild skulle i stället kunna synas till höger om postens info.

Alla poster har inte bilder, så träfflistorna skulle inte bli konsekvent presenterade och ge ett rörigt intryck.

43

Kan man få en påminnelse vid filuppladdningssidan, ifall man inte laddar upp en fil så får man frågan ” vill du inte ladda upp din fil?” eller liknande? Detta kunde ju gälla alla publikationstyper.

Blir störande för de som inte laddar upp filer, då alla poster inte nödvändigtvis ska ha filer.

44

Vid valet Gör fritt tillgängligt senare i blocket för Ladda upp filer ska default vara att ”återanvända” senast inlagda datum och tid om man laddar upp fler filer för samma publikation.

Utvecklingsinsatsen/kostnaden är större än ev. nytta.

45

Uppslag mot Sherpa/Romeo utifrån ISSN på filuppladdningssidan.

Inte lika vanligt att det görs idag. Andra tjänster kan vara relevanta.

46

Vi har fått några förfrågningar om ett tillägg i fältet ”Uppsatsnivå” med ordet ”Högskoleingenjör” dvs. ”Självständigt arbete på avancerad nivå, Högskoleingenjör” (samt samma för grundnivå). På vår tekniska fakultet är detta tydligen viktigt att det framgår att det är högskoleingenjör man blir. Närmast är väl ”yrkesexamen” men å andra sidan är det mer anonymt…

Eftersom de är nationella begrepp som används vid export till Uppsök så kan de inte kompletteras med lokala varianter.

47

Önskemål om fält i personposter för att specificera en författares kön. Universitet och högskolor är enligt lag skyldiga att presentera könsuppdelad statistik och jämställdhetsanalyser.

Torde finnas i andra system (anpassade) för personalhantering/registrering och får lösas lokalt.

48

Vi har ett aktuellt fall med en rapport där redaktörerna är förstaförfattare och undrar därför om det skulle gå att fixa så att man kunde lägga annan upphovsman före författarna (och kanske även kunna ange annan upphovsmannaroll även på författare)

Kan lösas genom t.ex. fritext.

Rollerna författare och annan upphovsman/person kommer inte gå att blanda.

49

Annan organisation: valbar lista istället för fritextfält

Vi behöver både fast lista och fritextfält.

50


Att användare kan ladda upp bild till personposten

Personlig anpassning av t.ex. visning av personlig bild planeras inte i nya DiVA.

51

Kan vi förenkla inmatning av ID? Kan vi förenkla koppling av personer till lärosäten?

Person-ID kommer skrivas som idag.

Vi utvecklar ingen generell möjlighet till koppling/integration mot lokala personalkataloger.

52

Möjlighet önskas för att göra dataset anonyma under reviewprocessen.

Kostsamt i utvecklingstid att utveckla denna typ av ny funktionalitet. Det finns andra system för att hantera detta.

53

Kryssruta för samtycke som är valbar för forskare.

Administrativa interna behov som inte rör grundsystemets syfte är inte relevant/lämpligt i DiVA.

54

Möjlighet att kategorisera samarbeten t.ex. internationella och nationella företag, akademier resp. övrigt.

Inte aktuellt just nu, men ROR-id införs i nya DiVA, vilket kan ge möjlighet till denna typ av analyser.

55

Forskargrupp används för ganska olika typer av innehåll, både tydligt specificerade forskargrupper i den egna organisationen och externa study groups, vilket omöjliggör analyser av fältet. Dessutom problem om egen och extern behöver registreras.

Vi kommer lösa det genom att införa både fritextfält och lokal lista.

56

Eget fält behövs för översatt titel.

Vi kommer fortsätta att använda Alternativ titel. Där kan översatta titlar anges.

57

Jag har en fråga som gäller alla ID nummer som ska läggas till i DiVA. Finns det en möjlighet att man kan få en automatisering på det? Det jag tänker på är tex att DiVA scannar av både WOS, Scopus och PubMed när man får en post med en DOI så att dessa uppgifter följer med utan att man behöver gå in på alla tre ställen.

Svårt att göra det centralt ifrån utan att ha licenser. Kommersiella aktörer bör vi heller inte anpassa systemet efter.

Kontakt